Alpina tävlingar

Det finns många olika alpina tävlingar att åka på för er som är lika skidsportsfantaster. Vartannat år anordnas ett världsmästerskap i skidsport där tävlingarna flyttas runt i både Europa och Nordamerika. Under dessa stora händelser är det möjligt att betta på de olika vintersporttävlingarna bara för att maximera spänningen. Hur roligt låter inte det? Att samtidigt följa resultat och även betta på ens favoritsport.

De allra mest kända och framgångsrika länderna i alpinåkning är bland annat Schweiz och Österrike men även vi svenskar är riktigt duktiga. Norge, Frankrike och Italien är också nationer som brukar toppa tabellerna. För att inte glömma Tyskland och USA som även dem levererat senaste åren. Några av de grenar man tävlar i är bland annat storslalom, störtlopp super-G och parallellslalom.

Storslalom

Storslalom är den alpina tävlingsgrenen som är snarlik slalomen. Banan slingrar sig ner för backarna med portar att ta sig igenom. I slalom är det samma typ av bana men med fler portar. Storslalom för herrar har omkring 56 till 70 portar och mellan 46 till 58 för damer, beroende på bana. I tävlingen har man två åk och det är den sammanlagda tiden som räknas. Det är ingen särskild utrustning som behövs för tävlingen utan det är endast skidor och hjälm som gäller. Storslalomen uppkom redan på 1930-talet i Italien och är idag en mycket populär tävlingsgren som de allra flesta kanske tänker på när man talar om Ingemar Stenmark.

Störtlopp

Störtlopp är mångas favoritgrenar att se på i världsmästerskap. Det går fort och det är riskabelt. Mycket spänning och det kan gå hur som helt med vem som helst. De allra bästa åkarna kan komma upp i en fart som mäter ända upp till 130 km/h och i vissa tävlingar har man till och med kommit upp i 150 km/h. Tävlingarna löper väldigt stora risker och ett fall i den farten kan innebära svåra skador och till och med även dödsolyckor. I denna gren används också bara hjälp och skidor. Banorna innehåller skarpa svängar och portar samt några hopp. Men portarna är endast röda i störtlopp. Inte röda och blå som de annars har i de andra tävlingarna.

Super-G

Super-G är skidsporten som man skulle kunna säga är något mellanting mellan storslalom och störtlopp. Man åker genom portar precis som i storslalom men i en mycket högre hastighet. Hastigheten beror självklart på hur marken och bansättningen ser ut men det går ändå mycket fortare. Skidåkarna står som i störtloppsställning men väjar istället för portarna. I super-G åker de dessutom bara ett enda åk. Du får inte övningsköra banan innan utan endast en besiktning är tillåten. Denna alpina tävlingsgren har inte varit en av de ursprungliga grenarna i skidsporten från början utan tog sig in som en världscupgren 1982. Att skidåkning drar så många åskådare är förståeligt, men det är dessutom många som väljer att följa resultaten på TV, radion eller på andra kanaler.

Parallellslalom

Parallellslalom är också en gren som är mycket populär att följa. Grenen fungerar både för slalom och snowboard och är ibland till och med en av de grenar som ingår i världscuperna. Från början då parallellslalom var nytt genomfördes det i lilla Edsbybacken eftersom grundaren till sporten var Nils Sköldmark som faktiskt kommer från Edsbyn. Grenen utfördes första gången år 1948 och har sedan dess har den genomförts på flera olika tävlingar världen över. Snowboardtävlingarna är också mycket intressanta då jag redan har mina favorittävlingar i slalom. I cupform består grenen av två åk och det är tiden som räknas samt den som är över mållinjen först står som vinnare i heatet.