Miniskidor – små och flexibla

Små och korta samt flexibla i den meningen att man kan åka med dem var som helst, både pistat och offpist. Miniskidor kallas även för trick-skidor eller snowblades och är otroligt populära. Det är inte lättare att åka på dessa skidor som man kanske tror vid en första anblick. Jag menar de är ju korta så man kanske helt fel drar slutsatsen att det skulle vara lätta att manövrera än fullängdsskidor, men så är inte fallet. Miniskidor är ett ypperligt sätt att öva balansen på fast inte fullt så fungerande att köra offpist med.

För den nyfikne nybörjaren

Du måste ha i åtanke att tekniken att åka miniskidor skiljer sig något från tekniken gällande fullängdsskidor. Dessutom tycker jag att det är en annorlunda upplevelse att åka pudersnö med miniskidor, känns inte lika stabilt. Tack och lov så kommer man ju inte alls, i alla fall inte jag, upp i samma hastigheter som på fullängdsskidor. Miniskidor kan även vara ett alternativ som en första skida, att lära sig tekniken på dem. Som jag skrev tidigare är de lättare att bära med sig, så om man bor i Stockholm så är det ganska enkelt att packa in hela utrustningen inklusive skidor i en stor bag och ta allt på tunnelbanan.

Ett trevligt andrahandsalternativ

Jag tycker att det är så skoj att växla till miniskidor då och då. Om inte för att öva balansen och så är de inte så otympliga att släpa runt på, ifall man nu mot förmodan måste gå några längre sträckor med skidorna över axeln. Steget från miniskidor till twin tip-skidor är inte så långt, men jag kommer för tillfället i alla fall att hålla mig till miniskidor och mina älskade slalomskidor. Jag tycker att de är ett trevligt andrahandsalternativ, allra helst med tanke på mina tidigare erfarenheter på snowboard så känns miniskidor som ett ypperligt andrahandsval. Miniskidor är även ett bra förstahandsval om man känner att man vill börja med freestyle. Små, nätta och lätta att hålla reda på. Men samtidigt kan det vara svårt att få upp farten för att kunna göra coola volter och back flips utan att skada sig allt för allvarligt. Med som allt annat är det bäst att prova sig fram vad som passar en själv bäst, jag delger bara min personliga uppfattning till er.