Slalomskidor – närmast om hjärtat

Det finns många olika discipliner inom den alpina världen och de flesta kräver sin speciella utrustning, i många fall gäller det allt från pjäxor via skidor och bindningar till stavar. Jag kommer i det här avsnittet berätta om slalomskidor i och med att det ligger mig varmast om hjärtat.

Hur allt började

Som ni redan vet så har jag åkt skidor sedan jag i princip lärde mig gå. Mina första staplande steg, eller skär tog jag i Hammarbybacken i Stockholm och jag var som fast från första dan. Jag har alltid gillat att vara ute och alltid gillat vintern. Så att vara ute på vintern är en oslagbar kombination. När jag blev lite äldre, ungefär 5 år gammal så gick jag i skidskola och min kärlek till de alpina sporterna blev inte mindre när jag lärde mig att teknikerna bakom skidåkandet. Jag var först ut i backarna och sist in på kvällen, min pappa fick många gånger släpa mig in i stugvärmen och förklara att imorgon är en ny dag med ny underbar skidåkning på schemat.

Mina favoriter

Som jag tidigare har berättat så finns det många olika alpina sporter och att utrustningen skiljer sig mellan dem. En sak som alltid är densamma oavsett vilken sport du väljer att ägna dig åt är säkerhetsutrustning. En bra ryggplatta och en hjälm är ett måste, i alla fall för mig. Jag anser även att det är ett måste för det yngre skidåkarna. Att tänka på säkerheten, både sin egen men även andras, är a och o. När det kommer till skidor så är mina favoriter vanliga slalomskidor ett par så kallade pistorienterade skidor. Låter lite tråkigt men de passar överallt, både där det är pistat och offpist. Kanske inte till extrem skidåkning, men annars är det ett bra all round alternativ. Är så lyckligt lottad att jag har råd att ha flera olika sorters skidor. Jag har även ett par friåkningsskidor, dessa passar perfekt för offpist och friåkning.

Mina utmaningar

I nu läget känns det som om den största utmaningen är att inte köpa alla olika sorters skidor jag anser att jag behöver för att kunna utveckla mig som skidåkare. Jag försöker att utmana mig själv genom att bli bättre på de skidor och inom de områden som jag ofta utövar min sport i. Jag åker miniskidor då och då, framför allt i mindre backar, tycker att det också är ett trevligt alternativ.